oświetlenie tablicy re. - oprawka żarówki wpadła do środka..

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pskosz
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 703

Pracuje w warsztacie i wziełem ze starych lamp poobcinałem i dopasowałem. Jakby coś to mogę jutro popatrzeć i poobcinać jakiś
    pozdrowienia

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1086
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Po kolejnej, nie wiem już której wymianie tych żaróweczek, przerobiłem oświetlenie tablicy na diody LED. O ile stosowanie LED w innych miejscach jest dyskusyjne, to w przypadku oświetlenia tablicy na "ruchomej" klapie ma same zalety. Żaróweczki są wrażliwe na wstrząsy, i przez to przepalają się.
      Zrobienie takich żaróweczek LED we własnym zakresie jest bardzo proste.
      Trzeba wyciąć z laminowanej miedzią preszpanowej płytki (do płytek drukowanych), prostokącik o szerokości cokołu żaróweczki, i długości ok. 1,5÷2cm. W tym prostokąciku brzeszczorem do metalu przecina się powłokę miedzi wzdłuż, i mamy gotowy cokolik.
      Do cokolika przylutowuje się (wszystko połączone w szereg), dwie białe superjasne diody o średnicy 5mm i rezystor 100/1W, i mamy gotową żaróweczkę, która nigdy się nie przepali, jeżeli nie nastąpi zwarcie rezystora (przypadkowe).
      Dla polepszenia rozproszenia światła, soczewki diod trzeba spiłować na płasko, i lekko wypolerować np. filcem. Po włożeniu LED, wszystko zakrywa się oryginalnymi klosikami, i można/trzeba przez odpowiednie ustawienie diod uzyskać optymalne oświetlenie, które jest naprawdę bardzo dobre.
      Diody są jednokierunkowe, i przy odwrotnym włożeniu nie będą świecić.

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Marian 2, Są gotowe diody w rozmiarze żarówek.Pasują P&P i kosztują małe pieniądze.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1086
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wiem, że są, ale mając do czynienia z elektroniką na codzień, i mając dużo różnych elementów, poprostu zrobiłem sobie sam, co zajęło około 10 minut, i jestem pewien tego co zrobiłem. Przypuszczam, że na forum też jest wielu majsterkowiczów, co z przyjemnością cóś takiego zrobią.

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Marian 2, zgadzam się,ja niestety w innej branży więc zdałem się na produkcję zewnętrzną. :wink:

Komentarz

• Arek
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 3143

Kod:
              Odpadł jeden z kabelków z małymi blaszkam który szedł do tego plastiku. I teraz mam pytanie co robić ? Trzeba zakupić, można to dorobić jakoś czy olać , tylko jak mówi " TDI " wygląda to okropnie PZDR

Mi się też rozpad ale wziąłem odcielem i założyłem z postojówki z refrektora przedniego można podpasować
              problem mam kurde sparciała mi oprawka od żarówki oświetlenia rejestracji i na dodatek odpadł kabel...

Może orientuje sie ktoś gdzie takie oprawki dostane i czy ewentualnie aso sprzedaje same te oprawki????
              z góry dziekuje za odpowiedzi
              -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• lukas_ig
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2006
                • 230

Zamieszczone przez Arek
                problem mam kurde sparciała mi oprawka od żarówki oświetlenia rejestracji i na dodatek odpadł kabel...

Może orientuje sie ktoś gdzie takie oprawki dostane i czy ewentualnie aso sprzedaje same te oprawki????
                z góry dziekuje za odpowiedzi
                Arek miałem to samo, zabrałem się kiedyś za wymianę żarówki i oprawka rozpadła mi się w palcach

Kupiłem w ASO bez problemu tylko że cene jakąś chorą mają (coś ok.50pln) jak za takie g.. :roll: Może można gdzieś taniej (np. na Radzyminskiej ) ale nie szukałem.
                Aha, już dobrze nie pamiętam ale chyba to jakoś tak było że tą oprawkę sprzedają z wtyczką którą nie było gdzie podłączyć bo oryginalnie na samochodzie jej nie ma. Ja poprostu uciąłem ten kabelek od starej i wtyczkę od nowej i połączyłem bez wtyczki.
                PerfectService by

Komentarz

• Arek
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 3143

lukas_ig, dzieki za odpowiedz.jutro pojeżdżę po sklepach,jak nigdzie niedostane to niestety ASO mnie czeka :/

Komentarz

• JanuszSz
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2835
                    • Superb II combi (3T5)

Arek, Oprawka do żarówki oświetlającej tablicę rejestracyjną jest taka sama jak do pozycji w reflektorze głównym.Poszukaj,może ktoś ma stare reflektory.Ja mam akurat cztery ,ale do GM wybieram się za jakieś dwa tygodnie.

Komentarz

• Arek
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 3143

kurde właśnie nie mam skąd wziąć starych lamp.... a może ktoś ma pomysł jak to znaleźć na allegro bo ja nie umiem ops:

Komentarz

• Olaff
                        Drive
                        • 2007
                        • 93

Problem z wpadaniem oprawki żarówki oswietlenia tablicy dotyczy również mnie :evil: . Przepaliła się lewa żarówka od oświetlenia literek. Przeczytałem że są odpowiednie diody LED które można zamontować w miejsce zwykłych żarowek W5W. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie takowe kupić ? I druga sprawa ile sobie mogą życzyć w ASO za rozebranie plastikowej tapicerki klapy, założenie oprawki na miejsce i ponowny montaż. Nie mam garażu a w ujemnych temperaturach nie chce mi się z tym walczyć.
                        Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
                        Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• phrix
                          L&K
                          • 2007
                          • 1000
                          • Audi
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Żarówki te nazywaja się W5W Led jest tego mase na aledrogo. W sklepie motoryzacyjnym cena to 9 PLN. Ledy są fajne bo się nie palą i można walić klapą ile wlezie :lol:

Co do rozbierania tapicerki klapy to to jest 5 minut roboty ( dosłownie). Ile za to kasują ASY Ci nie powiem ale moze podjedz na spota to ktoś uprzejmy Ci to zrobi.
                          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Olaff
                            Drive
                            • 2007
                            • 93

Dzięki phrix, a czy może mi ktos wyjasnić jaka jest przyczyna wpadania oprawki do środka ? Coś się odkleja ..., wysuwa ...., wyłamuje .... ???
                            Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
                            Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• suchy
                              Rider
                              • 2009
                              • 682

Zamieszczone przez Olaff
                              Dzięki phrix, a czy może mi ktos wyjasnić jaka jest przyczyna wpadania oprawki do środka ? Coś się odkleja ..., wysuwa ...., wyłamuje .... ???
                              Po prostu źle skonstruowany uchwyt oprawki, żeby go włożyć na miejsce wystarczy przekręcić lecz nic go tam nie trzyma na stałe więc sam potrafi się przekręcić spowrotem do punktu wyjścia i wtedy jak go popychamy to cały wpada :|
                              Było, minęło:
                              RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• phrix
                                L&K
                                • 2007
                                • 1000
                                • Audi
                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

suchy dobrze pisze, jedna z niedoróbek O1. Jeżeli stwierdzisz ze sam nie dasz rady tego rozebrać to podjedz do jakiegoś lakiernika tam panowie za browara Ci to rozbiorą i poskładają :wink: [/b]
                                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

Pracuję...